Nieuws overzicht

Een secretaresse haalt toch vooral koffie? De 5 grootste misvattingen over Secretaresses

Het is vandaag weer Secretaressedag. De dag om secretaresses in Nederland in het zonnetje te zetten! Bij Secretary Plus merken we dat er best wat misvattingen zijn over dit beroep. Vandaag is een mooie dag om dit onbegrip uit de wereld te helpen, want het beroep is vele malen veelzijdiger en inhoudelijker dan gedacht wordt! Secretaresses, door ons liever assistants genoemd, hebben een onmisbare rol binnen organisaties. Hierbij de vijf grootste misvattingen over het beroep ‘secretaresse’.

1. Een secretaresse houdt zich toch alleen bezig met het halen van koffie en het bijhouden van agenda’s?

Een secretaresse is veel meer dan alleen een ‘assistant van’ en is naast uitvoerend medewerker ook de sparring partner die inhoudelijk meedenkt met de manager of directeur. Assistants zijn de ogen en oren van het bedrijf en moeten kunnen anticiperen op onverwachte zaken. Ze schakelen en verbinden tussen (internationale) organisaties en hebben verstand van zaken op veel verschillende gebieden. Kortom: het is een brede rol met een grote verantwoordelijkheid, waarbij er veel komt kijken!

2. Secretaresses zitten van 9 tot 5 op kantoor; ze komen doorgaans vroeg binnen om lekker op tijd weer naar huis te gaan.

Tegenwoordig vliegen assistants van hot naar her om in de buurt van de manager te werken. Steeds minder mensen zitten immers de hele week op een vaste plek op kantoor. Werkdagen beginnen soms juist al vroeg of ze starten later en werken door tot na de gebruikelijke werktijden. Ook worden veel assistants flexibel ingezet en zitten zij vaak niet bij één vaste werkgever, maar hebben zij losse opdrachten.

3. Secretaresses zijn lager opgeleid; het zijn toch simpele taken die zij uit moeten voeren.

Niets is minder waar. Assistants zijn tegenwoordig vaak HBO geschoold en moeten een uitgebreide kennis van zaken en bijbehorende skills hebben. Van HR tot financiën en van project management tot adviseur. Ook worden er steeds meer assistants gevraagd die zijn afgestudeerd in een specifieke richting, zoals Rechten, HR of Marketing. Zo kunnen zij inhoudelijke taken overnemen van hun manager en de verantwoordelijkheid dragen over eigen projecten en budgetten.

4. Een secretaresse verdient heel weinig

Een assistant is van alle markten thuis. Daar hoort een passend salaris bij! Gemiddeld verdient een assistant € 2.835,30 bruto per maand, maar als je werkt op het niveau van het MT, directie of de CEO verdien je doorgaans meer. Leidinggevende assistants of degenen met een budgetverantwoordelijkheid verdienen gemiddeld 9% meer dan assistants die dit niet in hun takenpakket hebben. In de regio’s Noord- en Zuid- Holland liggen de salarissen gemiddeld het hoogste en in de IT, bij de overheid en in de bank- en verzekeringswereld verdienen zij vaak ook meer dan in andere branches. Zie ook: http://secretaryplus-salarisonderzoek.nl.

5. Secretaresses zijn van de oude stempel.

Assistants moeten continu op de hoogte zijn van alle (technologische) veranderingen en bijblijven op het gebied van nieuwe ontwikkelingen en trends. Daarnaast hebben steeds meer assistants leidinggevende taken, bevoegdheden - zoals het sluiten van contracten – en budgetverantwoordelijkheden. Tegenwoordig geeft 1 op de 5 assistants leiding aan gemiddeld 1 tot 5 medewerkers. 30% doet dat aan een groter team.

Kortom een uitdagend en inhoudelijk beroep waarin er iedere dag weer voor gezorgd wordt dat alles op rolletjes loopt en dat management en directies zich goed kunnen focussen op hun core business, namelijk het leiden en laten groeien van de organisatie en afdelingen. Meer feiten en cijfers over de assistants van vandaag vind je hier.

Meer weten over Secretary Plus en wat wij voor u kunnen betekenen vul ons contactformulier in en wij nemen contact met u op of bel ons via 036-5299080.