Plus Insights

Dit is hoe jij je als assistant sneller thuis voelt bij een nieuwe werkgever

Stel vooral vragen!

We kennen het gevoel allemaal van wanneer je met een beetje spanning voor de eerste keer het nieuwe bedrijfspand instapt. Nieuwe collega’s, andere werktaken en een onbekende bedrijfscultuur: een nieuwe baan komt met een hele boel uitdagingen. En hoewel het ongemakkelijke gevoel wat bij een nieuwe baan als assistant komt universeel is, zijn er wel degelijk methodes om je eerste weken zo fijn mogelijk door te komen. Hoe je dat volgens Secretary Plus aanpakt, lees je hier!

Het proces omarmenEven wennen aan een nieuwe functie hoort erbij. Als assistant, officemanager of secretaresse is het belangrijk jezelf de tijd te gunnen om te wennen aan nieuwe verantwoordelijkheden en taken. De eerste weken zijn vaak gevuld met indrukken, en het is essentieel om jezelf de ruimte te geven om te groeien. Door vanuit je eigen kracht te werken, geef je je nieuwe werkgever de kans om je goed te faciliteren in je nieuwe functie.  

Hoe paradoxaal het misschien klinkt, is jezelf tijd geven dus essentieel om zo snel mogelijk te wennen aan je nieuwe manager of collega’s en de nieuwe werktaken die bij je functie als assistant komen kijken. Bovendien moeten we niet vergeten dat iedereen altijd werkt vanuit hun eigen perceptie: wat jij misschien ervaart als een makkelijke taak, kan iemand anders weer heel lastig vinden. De volgende tips zijn dan ook vooral gefocust op het behouden van je eigen koers. Ervaring leert, namelijk, dat wanneer jij vanuit jezelf werkt, je nieuwe werkgever het snelste weet waar het aan toe is - en daarbij jou zo goed als mogelijk kan faciliteren in je nieuwe functie.

Jouw verwachtingen: grenzen stellen aan wat je kuntHierin is het dan ook ten eerste belangrijk om bij jezelf na te gaan waar jouw verwachtingen van jezelf liggen. Natuurlijk begrijpen we dat jij op jouw nieuwe werkplek meteen van alle markten thuis wil zijn - dat gevoel is universeel. Deste meer reden om alle zorgen rondom verwachtingen maar meteen te laten vieren. Want wanneer jij al je voorbereidende assistant-taken namelijk hebt uitgevoerd, heb je je limiet van wat je kan doen al bereikt. Ga met een frisse blik je nieuwe uitdaging tegemoet, en probeer zoveel als mogelijk in het moment te leven, vooral op je eerste dagen.  

Sinds er namelijk vrijwel meteen een hele boel informatie jouw kant op geslingerd wordt, zijn je eerste weken gevuld met indrukken. Door van jezelf te denken dat je je nieuwe klusjes zonder al teveel moeite wel even klaart, haal je alleen nog maar meer stress op de hals. En ego is eeuwig zonde - niet alleen staat het je eigen potentie in de weg, maar ook de eerste indruk die je op anderen maakt. Niemand verwacht dat jij na je eerste werkdag al begrijpt hoe het bedrijf werkt en dat je iedereen weet te vinden. Doe daarom je best, maar probeer niet meteen te presteren.

Vragen stellen, kan gewoonDaarover gesproken: het is ook gewoon oké om soms iets níét te weten. Door je blind te staren op de einddoelen van je taken, vergeet je te kijken naar de stappen die je tijdens het proces zet. Terwijl je juist uit deze processen de meeste lessen kan trekken! Misschien voel jij ook ongemak bij het stellen van vragen - wanneer we iets spannend vinden of gesprekken voeren met mensen in hogere functies, parkeren we deze al snel met het idee dat ze onnodig of dom zijn. Toch is vragen stellen juist de manier om zo snel mogelijk iets te leren. Aarzel dan ook niet om je eigen naslagwerk te creëren door nieuwe informatie op te schrijven en meteen aan de bel te trekken als je iets niet begrijpt.  

Praktijk leert dat de persoon die je ondersteunt of je collega asisstants het juist prettig vinden dat een nieuwe assistant zijn mond opentrekt - het getuigt immers van een wil om te leren. Bovendien is het vaak een mooi bruggetje om een gesprek met een collega aan te knopen: door onzekerheden te delen, breek je het ijs en laat je zien dat je open staat voor een nieuwe connectie. En laten we eerlijk zijn: zij wisten waarschijnlijk ook niet op de eerste dag meteen alles te vinden. Hetzelfde geldt voor namen, trouwens. Een groot en gevestigd team binnenkomen kan indrukwekkend zijn - en dan moet je óók nog eens alle gezichten met een naam gaan verbinden! Zoek hierin naar een juiste balans en blijf bij jezelf. En wanneer je iemands naam even kwijt bent, is het echt niet zo’n ramp om dat gewoon even te vragen.

Prikkels regulerenEen ander kantoor navigeren, vreemde gezichten en veel, heel veel nieuwe informatie - een nieuwe baan als assistant, officemanager of secretaresse brengt niet alleen praktische uitdagingen met zich mee, maar ook gewoon heel veel prikkels. Vooral wanneer je wat introverter bent ingesteld, kan het wat meer tijd kosten om deze te verwerken.  

Iedereen gaat anders om met nieuwe informatievoorziening: waar de een namelijk na één dag werken op hun nieuwe werkplek thuiskomt met een flinke dosis energie, ploft de ander uitgeteld op de bank neer. Hierin is niks goed of slecht, maar het kan wel helpen om jezelf hier een beetje in te leren kennen. Weet jij dat je doorgaans wat sneller overprikkeld raakt, dan kan het helpen om de eerste paar dagen na je werk vrij te houden, zodat je thuis kan reflecteren op je dag en alles op een rijtje kan zetten. Miniverslagen maken helpt trouwens ook: door te noteren wat je oppikt en hiertussen verbanden te trekken, worden nieuwe prikkels op efficiënte methode verwerkt.  

Wanneer je bijeenkomsten moet bijwonen, waarin je als assistant bijvoorbeeld moet notuleren, kan je al wat aandacht besteden aan de manier waarop jij je wilt profileren - zonder jezelf daarin dan te forceren. Authentiek blijven is de sleutel tot succes: je hebt deze baan niet zonder reden gekregen, dus aan jouw potentie zal het niet liggen. En vergeet niet wat we al eerder noemden over eerlijkheid: soms helpt het om simpelweg te zeggen dat je het heel leuk vindt, maar er veel op je af komt. Deze dingen kunnen namelijk gewoon naast elkaar bestaan. 

Voor de perfectionist

Zoals je misschien leest, komen de meeste tips er eigenlijk op neer dat je bij jezelf blijft - en dit advies blijft staan, óók nadat je bent ingewerkt en je al wat meer thuis voelt. En ja, dat houdt óók in dat je je grenzen bewaart. De perfectionisten onder ons weten hoe lastig het is om je niet meteen compleet in je nieuwe werk te storten. Hoewel het verleidelijk is om meteen van alles op te pakken, luidt het advies om de eerste tijd bij een nieuw bedrijf vooral te gebruiken om te kijken. 

Persoonlijke begeleiding door Secretary PlusSecretary Plus biedt aan alle assistants, management assistants, directiesecretaresses, officemanagers en dergelijke een goede voorbereiding, wat een aanzienlijk voordeel met zich mee kan brengen. Wij hebben een een uitgebreid netwerk en toegang tot diverse bedrijven en vacatures. Hierdoor kunnen wij jouw vaardigheden, ervaring en interesses nauwkeurig afstemmen op de behoeften van potentiële werkgevers. Dit betekent dat je meer kans hebt om bij een bedrijf te worden geplaatst waar je goed in past en waar je je snel thuis zult voelen.  

Inzicht in Bedrijfscultuur: Secretary Plus heeft diepgaand inzicht in de bedrijfscultuur van onze klanten. Wij kunnen je voorzien van waardevolle informatie over de bedrijfscultuur, normen en waarden, en verwachtingen van de nieuwe werkgever. Hierdoor kun je jezelf beter voorbereiden op wat je kunt verwachten en kun je sneller integreren in het nieuwe team.

Ondersteuning bij Inwerking: Secretary Plus kan ook ondersteuning bieden bij de inwerking. Wij kunnen je voorzien van informatie over de bedrijfsprocessen, protocollen en procedures die specifiek zijn voor je nieuwe functie. Dit geeft je een voorsprong bij het aanpakken van je taken en vermindert het gevoel van onwennigheid.  

Begeleiding en Feedback: Secretary Plus fungeert als een waardevolle tussenpersoon tussen jou en de werkgever. Wij nemen regelmatig contact met je op om te zien hoe het gaat en om eventuele zorgen te bespreken. Dit geeft je de mogelijkheid om feedback te ontvangen en eventuele problemen vroegtijdig aan te pakken.  

Flexibiliteit: Secretary Plus biedt flexibele arbeidsvoorwaarden, wat betekent dat je de kans krijgt om te zien of een bepaald bedrijf en de functie echt bij je passen voordat je je aan een langdurig dienstverband committeert. Dit kan je gemoedsrust geven bij het nemen van de beslissing om al dan niet bij een bepaald bedrijf te blijven werken.  

Kortom, Secretary Plus kan je helpen om je sneller thuis te voelen bij een nieuwe werkgever door middel van gepersonaliseerde matching, inzicht in de bedrijfscultuur, inwerkingsondersteuning, begeleiding, flexibiliteit en de mogelijkheid om feedback te ontvangen. Het is een waardevolle bron van ondersteuning bij het navigeren door de uitdagingen die gepaard gaan met het starten van een nieuwe baan.

Gerelateerde Plus Insights

Sollicitatiebrief-assistant-secretaryplus

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief voor een ondersteunende functie

Lees artikel
Tips

5 tips om effectief te communiceren op afstand

Lees artikel