Plus Insights

Een krachtige competentie: persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap

Jouw rol als assistant is meer dan alleen het bezitten van kennis en vaardigheden. Het verschil maak je door het tonen van krachtig persoonlijk leiderschap en doeltreffende communicatie, waardoor ook anderen zien waar jij in uitblinkt. Maar wat betekent dit nu precies en hoe versterk je deze onmisbare competentie?

Het belang van persoonlijk leiderschap voor assistantsPersoonlijk leiderschap draait om het nemen van regie over jezelf. In jouw werk betekent dit zelfbeschikking over hoe je zaken aanpakt, initiatief tonen en je uitspreken als iets niet naar wens verloopt. Door verantwoordelijkheid te nemen en weloverwogen keuzes te maken, vergroot je je invloed binnen de organisatie.

Voor assistants is het van cruciaal belang niet klakkeloos op te volgen wat wordt opgedragen. Als schakel tussen diverse partijen heb je vaak een uniek overzicht over situaties. Het is daarom essentieel jouw visie te delen en bij te dragen aan een effectieve bedrijfsvoering. Juist in jouw positie ben je in staat met initiatieven te komen, verbeteringen voor te stellen en proactief werkzaamheden op te pakken. Met persoonlijk leiderschap wordt dit mogelijk.

Stel je voor dat je als assistant werkt in een bedrijf waar je opmerkt dat de communicatie tussen verschillende afdelingen niet soepel gaat. In plaats van dit probleem te negeren, neem je het initiatief een vergadering te organiseren waarin je jouw zorgen deelt en suggesties doet voor verbetering.

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?Je vergroot persoonlijk leiderschap door vaker je verantwoordelijkheid te nemen. Denk na in welke situaties je simpelweg uitvoert wat wordt opgedragen, in plaats van zelf ideeën aan te dragen. Soms is dit handig voor alle betrokken partijen, maar in andere gevallen wringt het, omdat je weet dat je het anders zou willen aanpakken. Probeer in deze situaties verandering te brengen door initiatief te nemen en ideeën te delen. Begin klein: je zult merken dat mensen blij zijn met jouw input en dat je al snel meer durft.

Als je opmerkt dat een bepaald proces in je organisatie inefficiënt is, kun je een voorstel doen om het te verbeteren. Dit kan variëren van het voorstellen van een nieuwe softwaretool die taken automatiseert tot het voorstellen van een nieuwe workflow die de productiviteit verhoogt.

Groeien in persoonlijk leiderschapWil jij je verdiepen in persoonlijk leiderschap? Wij hebben een unieke samenwerking op opleidingsinstituut Schoevers. Bij Schoevers kun je verschillende trainingen volgen, zoals de training Persoonlijk Leiderschap. Hier krijg je handvatten om zelf de regie te nemen over projecten en situaties, direct toepasbaar in je eigen werk. Of kies voor het trainingsprogramma Persoonlijke Effectiviteit. Hier ontwikkel je je leiderschapstalenten en leer je bewust je persoonlijke krachten in te zetten. Door inzicht te krijgen in je eigen functioneren ontstaan kansen om gedragspatronen te veranderen, waarmee je geïnspireerd aan de slag kunt zowel in je werk als privéleven.

Kom naar hét Leerfestival voor de SupportprofessionalWil jij jezelf verder verdiepen in de principes van persoonlijk leiderschap? Meld je dan aan voor hét Leerfestival voor de Supportprofessional op donderdag 11 april 2024 op Fort de Batterijen. Secretary Plus is ook dit jaar weer hoofdsponsor en partner van dit event.

In een inspirerende festivalsetting kun je tijdens dit evenement deelnemen aan verschillende workshops, waaronder "De Paradigmashift", "Growth Mindset" en "Invloed op je Energievreters."

Meld je nu aan!

Gerelateerde Plus Insights

-

Wat zijn de verschillen tussen de functietitels Office Manager, Managementassistent, Executive Assistant en Personal Assistant?

Lees artikel
executive assistant

Executive assistant inhuren? Ontdek de voordelen

Lees artikel