Plus Insights

Management assistent en directiesecretaresse: meest kansrijke beroepen

In de dynamische wereld van werkgelegenheid en carrières blijven sommige beroepen constant evolueren en aanpassen om relevant te blijven. Recentelijk heeft het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) een onderzoek vrijgegeven waarin de meest kansrijke beroepen voor de jaren 2022 en 2023 zijn benoemd. Opvallend genoeg staan management assistent en directiesecretaresse hoog op deze lijst, wat aantoont dat deze rollen niet alleen blijvend relevant zijn, maar ook nieuwe kansen bieden in een veranderende arbeidsmarkt. Laten we dieper ingaan op de betekenis van deze erkenning en hoe deze rollen zich ontwikkelen in de moderne zakelijke omgeving.

TL;DR meest kansrijke beroepen volgens het UWV

  • Management assistent en directiesecretaresse behoren tot de meest kansrijke beroepen volgens het UWV voor 2022 en 2023.
  • Kansrijke beroepen hebben goede baanvooruitzichten op basis van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
  • Het UWV voert jaarlijks onderzoek uit om kansrijke beroepen te identificeren en te benoemen.
  • In een tijd van automatisering biedt de evolutie van de rol van management assistent en directiesecretaresse nieuwe kansen voor strategische en interpersoonlijke bijdragen.
  • Om deze kansen te benutten, is voortdurende educatie, ontwikkeling van soft skills, proactief handelen en netwerken essentieel.

Wat zijn kansrijke beroepen?

Voordat we duiken in de specifieke rol van management assistent en directiesecretaresse, laten we eens kijken naar wat een beroep kansrijk maakt. Een kansrijk beroep omvat diegene die niet alleen momenteel veel vacatures hebben, maar ook een positief vooruitzicht hebben op de lange termijn. Het gaat niet alleen om het aantal beschikbare functies, maar ook om de balans tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Als er veel openstaande posities zijn maar ook talloze werkzoekenden die deze posities ambiëren, kan dit de concurrentie verhogen en de kans op plaatsing verlagen.

UWV's jaarlijkse onderzoek naar kansrijke beroepen

Het UWV voert jaarlijks grondig onderzoek uit om beroepen te identificeren die als kansrijk worden beschouwd. Dit onderzoek is gebaseerd op een uitgebreide analyse van arbeidsmarktgegevens en economische trends. Het opnemen van management assistent en directiesecretaresse op deze lijst benadrukt hun blijvende relevantie en hun potentieel om waardevolle bijdragen te leveren in een snel veranderende professionele omgeving.

Bekijk het hele onderzoek, op pagina 9 staan de directiesecretaresses en managementassistenten.

De evolutie van de traditionele rol

Er wordt vaak gespeculeerd dat de opkomst van automatisering en digitale technologieën de traditionele rol van secretariële en administratieve professionals overbodig zal maken. Terwijl sommige repetitieve taken inderdaad geautomatiseerd kunnen worden, opent dit juist nieuwe mogelijkheden voor management assistenten en directiesecretaresses om hun waarde te vergroten. Door de verschuiving van eenvoudige administratieve taken kunnen deze professionals zich concentreren op meer strategische en interpersoonlijke aspecten van hun functie, zoals het ondersteunen van complexe besluitvorming, het beheren van relaties met belanghebbenden en het optimaliseren van de workflow.

Kansen grijpen als professionele assistent

Als jij een management assistent of directiesecretaresse bent, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om optimaal te profiteren van deze kansen:

  • Blijf Leren: Houd je vaardigheden en kennis up-to-date. Cursussen in projectmanagement, communicatie en technologische tools kunnen je onderscheiden en je waarde vergroten.
  • Werk aan Soft Skills: Naast technische vaardigheden zijn soft skills zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossing essentieel in de moderne zakelijke omgeving.
  • Wees Proactief: Identificeer kansen om je rol verder uit te breiden en neem initiatief om nieuwe verantwoordelijkheden op je te nemen.
  • Netwerken: Bouw relaties op met professionals in verschillende afdelingen en industrieën. Dit kan deuren openen voor interessante projecten en kansen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan als secretaresse of assistant? Bekijk onze vacaturepagina voor het overzicht van alle vacatures. 

            

Gerelateerde Plus Insights

Secretary Plus komt in actie voor Kika

Lees artikel

Samenwerking met Schoevers geeft Assistant Day feestelijk tintje

Lees artikel