Nieuws overzicht

Het Secretary Plus Salaris- en Functieonderzoek 2016 is uit

Assistants werken op hbo-niveau maar salaris blijft nog achter 

Secretary Plus Salaris- en Functieonderzoek 2016: Mind the Gap

  • 73 procent van assistants heeft in afgelopen jaar promotie gemaakt en/of meer taken en bevoegdheden gekregen.
  • Veruit de meeste assistants werken op hbo-niveau. 48 procent heeft een afgeronde hbo- of universitaire opleiding.
  • 19 procent van de assistants geeft leiding aan 1-5 medewerkers.
  • 1 op de 6 assistants heeft budgetverantwoordelijkheid.

Steeds meer assistants werken op hbo-niveau, maar het salaris blijft daar vaak bij achter. Dat blijkt uit het Salaris- en Functieonderzoek van Secretary Plus onder ruim 6.500 Europese assistants. “Het vak van assistant krijgt steeds meer gewicht en assistants krijgen steeds meer verantwoordelijkheid”, zegt Algemeen Directeur Marion van Happen van Secretary Plus Nederland. “Maar de combinatie van functie-inhoud, verantwoordelijkheden, persoonlijke ontwikkeling, beloning en doorgroeimogelijkheden zijn nog niet altijd verhouding.”

Promotie en meer verantwoordelijkheid

In het afgelopen jaar heeft 73 procent van de assistants promotie gemaakt en/of meer taken en verantwoordelijkheden gekregen. Er wordt in deze tijd niet alleen meer verwacht van assistants maar ook van hun managers. Van Happen: “In de steeds dynamischer wereld van de manager moeten zij zo min mogelijk worden afgeleid. Met een goede assistant naast zich kan een manager beter focussen op wat van hem of haar wordt verwacht.” Twintig procent van de assistants geeft aan leiding te geven aan 1-5 collega’s. Dertig procent doet dat aan een groter team.

Verschillen in sectoren en provincies

Assistants die in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht werken verdienen relatief het meest. Wie bovendien in de informatica, overheid of bankensector werkt heeft de meeste kans op promotie en verdient gemiddeld meer dan collega’s in andere sectoren. Een personal assistant verdient meer dan een vakgenoot in een gespecialiseerde supportfunctie. Datzelfde geldt voor assistants met een contract voor onbepaalde tijd. Zij verdienen 9 procent meer dan collega’s die werken op een contract voor bepaalde tijd.

Europees salaris- en functieonderzoek

Secretary Plus houdt tweejaarlijks een Salaris- en Functieonderzoek onder Europese assistants. In het voorjaar van 2016 hebben 6.532 respondenten uit België, Duitsland en Nederland aan het onderzoek deelgenomen. “Zo krijgen wij zelf, de assistants en organisaties een duidelijk beeld van de ontwikkelingen in het vak”, zegt Van Happen. “Zo kunnen wij nog beter anticiperen op de behoeften binnen het vak en onze dienstverlening aan assistants en organisaties nog verder aanscherpen.”