Nieuws overzicht

Excellentie Programma Secretary Plus bereidt Deltion studenten voor op carrière als Assistant

Almere, 27 juni 2018 – Om de aansluiting van het mbo-onderwijs op de arbeidsmarkt te verbeteren, hebben het Deltion College in Zwolle en Secretary Plus de handen ineengeslagen. Gisteren rondden 17 studenten het Excellentie Programma af, een programma dat in het teken stond van het vak Personal Assistant. In de afgelopen maanden maakten de studenten tijdens acht workshops kennis met allerlei aspecten van het vak: van digitalisering en personal branding tot het organiseren van een event.

Wat houdt het beroep van Assistant in? Welke taken en verantwoordelijkheden brengt dit met zich mee en welke kwaliteiten heb je ervoor nodig? Deze en vele andere vragen werden tijdens het Excellentie Programma beantwoordt. Hier werd in maart 2018 het startsein voor gegeven door het Deltion College en Secretary Plus. Zo konden mbo-studenten de mogelijkheden van een loopbaan als Assistant verkennen. Het praktijkgerichte programma heeft als doel toekomstige Assistants voor te bereiden op een vervolgstudie en de weg vrij te maken naar een interessante carrière.

Jelle Marchand, directeur van het Mondriaan College: “Het is belangrijk dat het mbo zelf actief bijdraagt aan de aansluiting van haar studenten op de arbeidsmarkt. De samenwerking tussen het Deltion College en Secretary Plus is hier een prachtig voorbeeld van. We zien gelukkig steeds meer mooie initiatieven ontstaan tussen de onderwijswereld en het bedrijfsleven. Van ‘hybride onderwijs’, het mengen van onderwijs en bedrijfsleven, tot aan praktijkprogramma’s als het Excellentie Programma. Een goede ontwikkeling!”

Workshops geven duidelijk beeld functie

Tijdens de workshops kregen de studenten een indruk van het vakgebied en raakten zij vertrouwd met de verschillende kwaliteiten waarover een Assistant moet beschikken. Ook leerden ze hoe zij zich overtuigend kunnen presenteren, bekwaamden zij zich in sollicitatie-, gespreks- en vergadertechnieken en stelden zij een portfolio samen. Bovendien kwamen er diverse professionals vanuit Secretary Plus vertellen over hun ervaringen bij de organisaties waar zij worden ingezet. Als afsluiting van het programma organiseerden de studenten gisteren een klantevent. Zo weten zij goed wat ze kunnen verwachten van deze functie en is de stap richting de arbeidsmarkt veel kleiner.

“Tijdens je studie blijft de arbeidsmarkt toch een beetje een ver van je bed show. Waar zit je nu echt voor op school? Daarom wilde ik graag meedoen aan het Excellentie Programma. Ik snap nu veel beter wat de rol van Assistant inhoudt. Ik had er een ander beeld van, veel traditioneler. Je bent zelfstandiger bezig dan ik dacht en moet proactief zijn om je manager nét een stapje voor te zijn. Heel fijn om op deze manier kennisgemaakt te hebben met dit vak”, vertelt studente Kimberley Pries.

“Het doel van het programma is de afstand tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verkleinen en de bestaande perceptie van studenten over het vakgebied van Assistant om te buigen. Dat is tijdens de workshops goed gelukt. De studenten waren verrast door de veelzijdigheid van de functie”, vertelt Silvia van Dijk, Trainer van Secretary Plus. “Assistants zijn de ogen en oren van hun manager en moeten kunnen inspelen op allerlei situaties. Er wordt van hen verwacht dat zij met hun manager meedenken, goed kunnen schakelen en zich snel aanpassen aan een nieuwe omgeving. Dat vraagt om inlevingsvermogen en flexibiliteit én zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is. Dat heeft veel van de studenten enthousiast gemaakt voor een functie als Assistant of voor een vervolgstudie in die richting aan het hbo.”

Secretary Plus bekijkt de mogelijkheden om het Excellentie Programma ook op andere scholen uit te rollen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Silvia van Dijk, Trainer van Secretary Plus, telefoon: (06) 434 616 73; e-mail: svandijk@usgpeople.nl.