Plus Insights

Slecht geslapen? Zo kom je de dag toch goed door!

Het overkomt ons allemaal weleens: zo’n nacht waarin je haast geen oog dichtdoet. Wanneer de wekker je ’s ochtends ruw verstoort denk je maar een ding: ‘Hoe kom ik deze dag door?’ De volgende tips helpen je om je dag zo fit mogelijk te doorstaan.

1. Sta direct op en zoek het daglicht op

Hoe kort je ook geslapen hebt, sta direct op wanneer je wekker gaat. Langer blijven liggen heeft geen zin; het verstoort je bioritme zelfs nog verder. Daglicht daarentegen doet je goed. Sla daarom direct de gordijnen open en zoek op je werk een lichte plek op als dat kan.

2. Neem een stevig ontbijt

Zorg voor een goede basis met een eiwit- of vezelrijk ontbijt. Begin je dag bijvoorbeeld met een bak yoghurt, een gebakken of gekookt eitje en neem een handje noten. Eet gedurende de dag kleine maaltijden. Grote hoeveelheden zorgen juist voor een dip in ons energielevel.

3. Drink water in plaats van koffie

Een extra kop koffie is misschien aantrekkelijk, maar toch knap je daar niet van op. Van te veel cafeïne kun je zelfs nerveus en geïrriteerd raken. Beter is het om veel water te drinken. Je lichaam droogt ’s nachts uit, al helemaal wanneer je ook nog eens weinig hebt geslapen. Water geeft je energie en ondersteunt je lichaam bij het herstel.

4. Ga naar buiten

Frisse lucht zorgt voor nieuwe energie. Bovendien krijg je buiten je portie daglicht binnen, wat je wakker houdt. Dus trommel je collega’s op en maak een wandeling na de lunch. De meeste mensen krijgen een energiedip na de middag en een frisse neus en wat beweging zorgen ervoor dat we er weer tegenaan kunnen.

5. Herpak je ritme

Hoe verleidelijk het ook lijkt om direct na het avondeten naar bed te gaan, doe dit niet. Stap hooguit een uur eerder dan gebruikelijk in bed. Als je te veel afwijkt van je gebruikelijke bedtijd raakt je ritme alleen maar verder van slag.

Tot slot: een goede nachtrust is van belang om overdag optimaal te presteren. Probeer verstoorde nachten daarom zo veel mogelijk te voorkomen. Maak tijd voor ontspanning, zet de tv op tijd uit en eet niet te laat. Je lichaam wordt daar te actief van en dit heeft invloed op hoe je de nacht ingaat. Lees bij voorkeur een goed boek of luister wat muziek.

Gerelateerde Plus Insights

Werk sneller met deze sneltoetsen

Lees artikel

5 digitale tools die jouw leven als assistant makkelijker maken

Lees artikel