Plus Insights

Tekst in je presentatie: 4 praktische tips

Een goede presentatie geven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ben je bang dat je gaat staan bazelen? Of dat je boodschap inhoudelijk niet overkomt? Besteed dan veel aandacht aan je tekst. Tekst kan je presentatie maken of breken. Wat werkt wel en wat niet? Lees hoe je tekst krachtig inzet bij presentaties.

1. Hoeveel tekst op één dia? De tiensecondenregel

Less is more: gebruik het liefst zo min mogelijk tekst op een dia. Als richtlijn kun je aanhouden dat het publiek in tien seconden alle tekst moet kunnen lezen. Ga voor maximaal vijf (korte) regels en gebruik opsommingen. Als je bullets gebruikt, zorg dan dat de volgende pas verschijnt na een klik. Op deze manier blijft nieuwe informatie voor je publiek behapbaar.

2. Wees kritisch op inhoud!

Hoe zorg je ervoor dat je je boodschap volledig en duidelijk kunt overbrengen? De eerste stap is om een kritische selectie te maken van inhoud en deze te verdelen in verschillende (deel)onderwerpen. Kies voor elk nieuw onderwerp een nieuwe dia. Vermeld alleen de informatie die je wilt dat je publiek onthoudt. Het is het beste om details en voorbeelden zelf toe te lichten. Zo voorkom je dat je alleen maar tekst opleest tijdens je presentatie. Met je mondelinge presentatie maak je dan nog verschil.   

3. Uitschrijven of steekwoorden?

Wist je dat je je presentatie best helemaal mag uitschrijven? Dat helpt je bij het oefenen en onthouden van je tekst én je kunt via deze tool precies zien hoe lang je presentatie duurt. Tijdens je presentatie is het beter om alleen een briefje met steekwoorden te gebruiken. Hierdoor raak je minder snel de draad kwijt, kun je meer oogcontact maken met je publiek en creëer je de ruimte om af te wijken van je verhaal.                                

4. Geen woorden maar plaatjes

Jouw boodschap blijft beter hangen wanneer je tekst visueel ondersteunt. Tekst kan zelfs helemaal overbodig zijn. Bekijk bijvoorbeeld eens de nieuwe presentatietechniek Pecha Kucha; daar komt geen letter aan te pas. De keuze van het beeld is enorm belangrijk. De ‘standaard’ omhooggestoken duim of goudvissen die uit hun kom springen zijn inmiddels behoorlijk cliché. 

Gerelateerde Plus Insights

Tips

5 tips om effectief te communiceren op afstand

Lees artikel
AI-tools

Verrijk jouw baan als assistant met AI-tools

Lees artikel