Plus Insights

5S-methode voor een georganiseerde inbox en efficiënt werken

Heb je ooit gehoord van de 5S-methode? Het is een eenvoudige en slimme manier om je inbox te organiseren en zo overbelasting te voorkomen. In dit artikel ontdek je wat 5S precies betekent, hoe je het kunt toepassen in het dagelijks leven en wat de voordelen en nadelen zijn. Met deze waardevolle inzichten ben je beter voorbereid om je e-mail de baas te zijn en je productiviteit te verhogen.

Wat is 5S?

De term 5S is afkomstig van het Japanse 'Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke,' wat in het Nederlands vertaald kan worden als Sorteren, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden. Het is oorspronkelijk een leanmethode die in de productiesector werd gebruikt om de werkplek te organiseren en verspilling te verminderen. De principes zijn echter ook toepasbaar op andere gebieden, zoals je digitale werkplek, met name je inbox.

Hoe pas je 5S toe in het dagelijks leven?

 1. Sorteren (Seiri):
  Begin met het sorteren van je e-mails door "regels" in je e-mailprogramma te maken. Deze regels zorgen ervoor dat binnenkomende berichten automatisch in de juiste map worden geplaatst. Zo kun je e-mails die je wilt lezen maar die geen actie vereisen, zoals nieuwsbrieven of notificaties van social media, naar aparte mappen leiden. Hierdoor blijft je inbox georganiseerd en kun je je beter concentreren op de belangrijke taken.
 2. Schikken (Seiton):
  Creëer een mappenstructuur in je inbox die aansluit bij je huidige werkzaamheden. Als je bijvoorbeeld werkt aan het project 'Teksten RT,' maak dan een bijpassende map in je e-mailprogramma aan. Zorg ervoor dat je deze mappenstructuur ook op je server implementeert, zodat het archiveren en terugvinden van e-mails en e-mailbijlagen moeiteloos verloopt.
 3. Schoonmaken (Seiso):
  Het is essentieel om regelmatig je inbox op te ruimen. Ga wekelijks door je e-mails en verwijder berichten die je niet langer nodig hebt. Zo behoud je een overzichtelijke inbox en voorkom je dat belangrijke berichten tussen de rommel verdwijnen.
 4. Standaardiseren (Seiketsu):
  Maak gebruik van kleurencodering in je e-mailprogramma om e-mails te markeren. Bijvoorbeeld, geef e-mails een kleur als jij de enige ontvanger bent, of als je in de cc of bcc staat. Ook e-mails van bepaalde afzenders kun je onderscheiden door ze een herkenbare kleur te geven. Deze visuele onderscheiding helpt je om snel te bepalen welke e-mails belangrijk zijn en welke minder urgent.
 5. Standhouden (Shitsuke):
  Het volhouden van de 5S-methode is cruciaal om blijvend grip op je inbox te houden. Zorg ervoor dat je aan het einde van elke werkweek de bovenstaande stappen toepast. Na verloop van tijd zul je merken dat je niet alleen je e-mail de baas bent, maar ook meer controle hebt over je eigen taken en tijd, waardoor je productiever wordt.

Voordelen van de 5S-methode:

 • Een georganiseerde inbox leidt tot betere concentratie en focus op belangrijke taken.
 • Efficiënter werken doordat je e-mails snel kunt terugvinden in goed georganiseerde mappen.
 • Vermindert stress en overbelasting door een overzichtelijke digitale werkplek.
 • Je verliest geen belangrijke informatie of e-mails tussen de rommel.

Nadelen van de 5S-methode:

 • Het kost initieel wat tijd om de mappenstructuur op te zetten en regels in te stellen.
 • Als je te rigoureus schoonmaakt, bestaat de kans dat je belangrijke e-mails per ongeluk verwijdert.
 • Het vereist discipline en standvastigheid om de 5S-methode vol te houden op lange termijn.

Secretaresses, managementassistenten en andere ondersteunende professionals spelen een cruciale rol in het beheren van e-mails en communicatie voor hun teams en organisaties. Met de 5S-methode kunnen zij hun inbox optimaliseren, hun taken beter beheren en meer tijd vrijmaken voor strategische werkzaamheden. Door deze slimme aanpak kunnen zij hun productiviteit verhogen en bijdragen aan een gestroomlijnde en succesvolle werkomgeving. Ontdek hoe de 5S-methode een waardevol instrument kan zijn voor deze beroepsgroepen om hun taken moeiteloos te organiseren en stress te verminderen.

De 5S-methode is een waardevol instrument om je inbox te organiseren en overbelasting te voorkomen. Door Sorteren, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden toe te passen, kun je efficiënter werken en meer controle krijgen over je e-mails. Neem de tijd om deze methode te implementeren in je dagelijks leven en je zult merken dat je productiviteit en gemoedsrust toenemen. Kortom, met de 5S-methode begin je elke nieuwe werkweek als herboren!

Gerelateerde Plus Insights

Tips

5 tips om effectief te communiceren op afstand

Lees artikel
AI-tools

Verrijk jouw baan als assistant met AI-tools

Lees artikel