Plus Insights

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief voor een ondersteunende functie

Sollicitatiebrief-assistant-secretaryplus

In de wereld van werk en carrière is er één document dat de sleutel kan zijn tot het openen van de deuren naar nieuwe kansen, namelijk jouw sollicitatiebrief. Met dit document heb je de kans om je persoonlijkheid, vaardigheden en passie over te brengen aan potentiële werkgevers. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatiebrief opvalt tussen de stapel en indruk maakt op de lezer, vooral als je solliciteert voor een management assistant functie of soortgelijke functie zoals secretaresse of office manager functie?

Grondig onderzoek

Voordat je begint met schrijven, is het essentieel om grondig onderzoek te doen naar het bedrijf waar je solliciteert. Verdiep je meer over hun missie, kernwaarden, producten, diensten en recente prestaties. Probeer ook te achterhalen wie de ontvanger van je sollicitatiebrief zal zijn, zodat je de brief kunt personaliseren. Voor een management assistant functie is het belangrijk om te begrijpen hoe je kunt bijdragen aan de efficiëntie en organisatie van het bedrijf.  

Begin met een pakkende opening

Je sollicitatiebrief moet meteen de aandacht trekken. Open met een sterke en boeiende zin die de interesse van de lezer wekt. Dit kan een persoonlijke anekdote zijn, een citaat dat relevant is voor de functie als assistant of een opmerkelijke prestatie die je hebt behaald in jouw rol. Bijvoorbeeld: "Als ervaren office manager met een passie voor efficiëntie en organisatie, was ik meteen enthousiast over de mogelijkheid om deel uit te maken van uw team." 

Benadruk je meerwaarde

In de kern van jouw sollicitatiebrief is het belangrijk om je relevante vaardigheden, ervaringen en prestaties te benadrukken. Wees specifiek en gebruik voorbeelden om je standpunten te ondersteunen. Vertel de lezer waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de rol als secretaresse en wat je kunt bijdragen aan het bedrijf. Denk aan vaardigheden zoals agendabeheer, klantenservice, organisatorische vaardigheden, en je vermogen om onder druk te werken.  

Wees beknopt en to the point

Houd je sollicitatiebrief kort en krachtig. Werkgevers hebben vaak maar beperkte tijd om sollicitatiebrieven te lezen, dus zorg ervoor dat elke zin telt. Vermijd het herhalen van informatie die al in je cv staat en focus op unieke aspecten van je achtergrond en ervaring die relevant zijn voor de functie.  

Eindig met een overtuigende afsluiting

Sluit je sollicitatiebrief af met een sterke conclusie waarin je je enthousiasme voor de functie en het bedrijf opnieuw benadrukt. Bedank de lezer voor hun tijd en nodig hen uit om contact met je op te nemen voor een verder gesprek of om een interview in te plannen.  

Kijk na en pas aan

Zorg ervoor dat je je sollicitatiebrief zorgvuldig nakijkt en eventueel aanpast voordat je hem verstuurt. Let op spelfouten, grammaticale onjuistheden en zorg ervoor dat de toon professioneel en passend is. Het kan ook waardevol zijn om een vriend of familielid te vragen om je sollicitatiebrief door te lezen en feedback te geven.  Met deze tips in je achterhoofd, maak jij het mogelijk om indruk te maken met jouw sollicitatiebrief om jouw droombaan als assistant te bemachtigen!

Gerelateerde Plus Insights

Tips

5 tips om effectief te communiceren op afstand

Lees artikel
AI-tools

Verrijk jouw baan als assistant met AI-tools

Lees artikel