Plus Insights

5 dingen die je niet moet doen in je eerste uur op werk

Wist je dat je in het eerste uur van je werkdag het verschil maakt? Wat je in de vroege ochtend doet, bepaalt je mindset en daarmee je productiviteit de rest van de dag. Hieronder vijf dingen die je in elk geval niet moet doen in het eerste uur van je werkdag. 

1. E-mails lezen en beantwoorden

Het is de kunst om je werkdag niet te laten bepalen door je mailbox. Check daarom niet meteen je mail wanneer je ’s ochtends op je werk komt; daar verlies je alleen maar een hoop tijd mee. En zoals de Engelse econoom Richard Whately honderden jaren geleden al zei: “Lose an hour in the morning, and you will be all day hunting for it.”

2. Vergaderen

In de eerste uren van je werkdag ben je meestal het meest scherp en productief. Hoe zonde is het als die tijd opgaat aan vergaderingen? Veel beter is het om gelijk te starten met een klus die jouw opperste concentratie vraagt. 

3. Leuke klussen afwerken

Vervelende klussen uitstellen: we doen het allemaal wel eens. Maar is zo’n klus eenmaal afgerond, dan geeft dat vaak een heerlijk gevoel. Start je werkdag daarom met de grootste rotklus op je lijstje. Daar heb je de hele dag plezier van!

4. Te laat binnenvallen

Hoe later je binnenkomt op kantoor, hoe meer je achter de feiten aan loopt. Dat geeft een onrustig gevoel; iets waar je de hele dag last van kunt hebben. Zorg liever dat je wat eerder bent dan normaal, zeker als je een drukke dag in het vooruitzicht hebt.

5. Uitgebreid bijpraten met je collega’s

Als je hier eenmaal aan begint, ben je zo een halfuur verder. Natuurlijk is het belangrijk om je collega’s vriendelijk te groeten, maar informeren naar hun weekend kan later op de dag ook nog. Zo verlies jij jouw productiefste uren van de dag niet aan gezellige praatjes en heb je tijdens je pauze ook nog gespreksstof. 

 

 

Gerelateerde Plus Insights

Tips

5 tips om effectief te communiceren op afstand

Lees artikel
AI-tools

Verrijk jouw baan als assistant met AI-tools

Lees artikel