Plus Insights

3 vragen die jij als assistant ongetwijfeld krijgt op jouw werk

Als assistant ben je een ondersteuner, oplosser, ontzorger en nog veel meer in één. Jij bent dé persoon ‘die het wel even regelt’. En dat weet jij niet alleen, maar eigenlijk iedereen om je heen. Dus ook jouw collega’s op het werk. Vaak krijgen we als assistant dezelfde vragen gesteld, dus wedden jij ze ook herkent?

1. ‘Wat houdt jouw functie nou precies in?’

Vraagt een collega. En heel eerlijk: je kunt jouw collega geen ongelijk geven. In de wereld van het assistantvak bestaan er nou eenmaal veel benamingen voor functies. Management assistent, secretaresse, personal assistant, executive assistant en ga zo maar door. Gelukkig weten wij als geen ander wat we doen en waar we goed in zijn. Dus leggen we het nog maar even haarfijn uit ;).

Tip: het is hélemaal oké om jezelf wat vaker op de voorgrond te plaatsen. Laat zien wie je bent, wat je doet en wat je kan! Deel je successen en wees trots op jezelf.

2. ‘Regel jij dat even’?

Het is natuurlijk een fijn gevoel wanneer een collega je om hulp vraagt omdat ze je waarderen om jouw probleemoplossend vermogen. En ook leuk om te horen dat jij het zo goed kunt. Jij bent vaak de go-to person voor collega’s en deze staan dan vaak voor jouw neus met de gekste verzoeken. Maar weet jij de oplossing ook niet? Of heb je gewoon geen tijd? Het is niet erg om nee te zeggen. Eigenlijk is juist het heel goed om dat af en toe te doen.

Tip: wees eerlijk over wat in jouw planning mogelijk is. Pak bijvoorbeeld je to-do lijstje erbij voordat je er een ‘ja dat doe ik wel even’ eruit floept. Of geef aan dat je graag wil helpen, maar het vandaag niet lukt. You got this!

3. ‘Wil jij dit vandaag nog even oppakken?’
De balans van een assistant tussen werk en privé kan behoorlijk lastig zijn. In een ondersteunende functie wil jij natuurlijk graag helpen en sommige dingen moeten nou eenmaal gebeuren. Vergeet niet dat het belangrijk is om je grenzen te bewaken en dat je niet altijd ‘aan’ hoeft te staan. Daarnaast ook soms wél op tijd stoppen met werk ondanks het werk nog niet helemaal af is.

Tip: houd je werktijden en je werkdruk in de gaten, soms heb je niet eens door dat het alweer zo laat is. Daarnaast is het goed om duidelijke doelen voor jezelf op te schrijven. Doelen van de dag behaald? Mooi! Dat was ‘m dan voor de dag! 

Gerelateerde Plus Insights

Sollicitatiebrief-assistant-secretaryplus

Zo schrijf je een goede sollicitatiebrief voor een ondersteunende functie

Lees artikel
Tips

5 tips om effectief te communiceren op afstand

Lees artikel