Plus Insights

Een maand vol toewijding: Nadia's ervaring als assistant tijdens Ramadan

Vandaag begint de Ramadan. Wij vroegen Direct Team assistant Nadia El Bouny hoe zij de ramadan combineert met haar werk als assistant. 

Nadia: "Voor moslims is dit een periode van bezinning en rust. De Ramadan is de negende maand in de Islamitische kalender waarin het verplicht is om te vasten van dageraad (in de volksmond zonsopgang) tot zonsondergang. Vasten is jezelf onthouden van eten, drinken en gemeenschap. Wanneer je (chronisch) ziek bent, zwanger bent, menstrueert, borstvoeding geeft of bejaard bent, dan ben je vrijgesteld van het vasten. Je dient in sommige gevallen wel elke dag een arme te voeden en dit doe je door een bepaald bedrag over te maken naar een stichting of een persoon die je kent die arm is.

Tijdens de Ramadan verrichten wij extra gebeden en lezen we veelvuldig uit de Koran. De Ramadan wordt ook wel de maand van de Koran genoemd omdat dat ruim 1400 jaar geleden de periode was waarin de eerste vers werd geopenbaard.

Ik doe zelf ook mee met de Ramadan. Voor mij is dit een spirituele maand waarin ik het gevoel heb dat ik veel dichter bij God kom door meer gebeden te verrichten en meer uit de Koran te lezen. Sinds de pandemie is de Ramadan voor mij makkelijker te combineren met werk, omdat we meer thuis kunnen werken. Ga dus voorafgaand aan de Ramadan met je werkgever/opdrachtgever in gesprek. Vraag of het mogelijk is om deze maand meer thuis te werken. Indien dit niet mogelijk is, zou je eventueel kunnen vragen of je iets later mag starten op de dag. Zonsondergang is namelijk later en voor het eten/drinken, vlak voor de dageraad, moet ik ’s nachts mijn bed uit. Dit moment wordt ook wel de suhoor genoemd. Als ik thuiswerk kan ik dan tijdens mijn lunchpauze een powernap doen. 

Omdat je gedurende de dag niet mag eten en drinken, is het belangrijk om de juiste voeding tot je te nemen zodat je energiek de dag doorkomt. Een aantal tips zijn: Griekse yoghurt, eieren en noten. Blijf daarnaast goed bewegen tijdens koffiepauzes. Door even een wandeling buiten te maken blijf je scherp."

Namens Secretary Plus wensen wij Nadia en iedereen die mee doet aan de Ramadan deze maand veel succes!

Gerelateerde Plus Insights

Marc Lammers over het bundelen van de krachten van generaties

Lees artikel

Samenwerken bij dezelfde opdrachtgever. Hoe was dat voor Annette en Daphne?

Lees artikel