It’s all about flexibility!

Marion van Happen over de arbeidsvoorwaarden van de toekomst.

Hangmatten in de gang, voetbalspel op de afdeling of vergaderen op zitzakken. Zou je daar de ‘war for talent’ mee winnen? Ik kom regelmatig in bedrijfsverzamelgebouwen waar start-ups hard aan het werk zijn. Die hebben geen koffieapparaat met een keuze uit 10 soorten koffie, maar werken keihard en vol passie in een kaal kantoor achter hun computer aan hun business en toekomst. Wij zien ook uit eigen onderzoek onder onze medewerkers dat vooral ontwikkeling en flexibiliteit doorslaggevend zijn voor de tevredenheid. Een hippe buitenkant is tenslotte ook maar een hippe buitenkant. Het gaat om wat er binnen te bieden is.

Weg met het cv
Medewerkers willen serieus genomen worden en tot hun recht komen in hun baan. Iedereen wil een zinvolle bijdrage leveren aan waarvoor hij of zij staat opgesteld. Voor ons als organisatie is het steeds belangrijker om ‘agile’ te werken, zoals dat heet. Mee kunnen bewegen met ontwikkelingen, steeds anticiperen op wat er komen gaat. Dit heerlijke dynamische Umfeld waarin we werken, vraagt ook om een bepaald type medewerker. Een medewerker met een sterk abstractievermogen, waarbij veranderbereidheid ruim aanwezig is en de mate van flexibiliteit belangrijk is. Opleiding of cv wordt dan ondergeschikt. Een starter met de juiste houding en mindset kan dan wellicht waardevoller voor je organisatie zijn dan iemand met een dijk van een cv en een op papier passende opleiding.

Zelf regie over arbeidsvoorwaarden
Maar wat voor de organisatie geldt, geldt ook voor de arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden worden steeds flexibeler en zijn aan te passen aan de wensen van de individuele medewerker. Om te beginnen is en blijft salaris vanzelfsprekend belangrijk. Je moet betalen naar waarde van inzet. Maar de medewerker van nu heeft steeds meer behoefte aan flexibele arbeidsvoorwaarden. Net een kindje gekregen en behoefte aan meer vrije dagen? Een grote stationwagen als leaseauto? Meer investeren in ontwikkeling? Of extra sparen voor pensioen? Tegenwoordig zijn dit soort verzoeken en wensen aan de orde van de dag. Wij willen als organisatie de arbeidsvoorwaarden zo flexibel mogelijk maken en aan laten sluiten op individuele behoeften. Natuurlijk is dit best spannend en verander je dat niet van vandaag op morgen, maar als Great Place to Work durf ik deze verandering best aan. Je ziet namelijk uit onderzoek dat de tevredenheid van de medewerker toeneemt als je hem of haar zelf de regie geeft hierover. Daarom zijn wij als organisatie op dit moment de arbeidsvoorwaarden van de toekomst aan het bepalen en gaan wij dit binnenkort integreren binnen onze organisatie. Met het idee dat een medewerker dan op zondagmiddag tevreden in zijn of haar hangmat ligt te genieten in de tuin. En dan ben ik ervan overtuigd dat we de volgende keer nog hoger scoren dan de 8,6 van afgelopen jaar als Great Place to Work.

Marion van Happen
Algemeen Directeur Secretary Plus