Het grootste risico is het nemen van geen enkel risico

De wereld verandert, onze branche verandert en vraag en behoeften veranderen, dat is een feit. Hierop niet anticiperen is geen optie. Maar ik merk ook in de gesprekken die ik heb bij onze relaties dat organisaties het soms lastig vinden hoe zij met deze veranderingen kunnen omgaan. Wat kunnen we verwachten, wat is de impact en wat betekent dit op HR vlak? Steeds vaker wordt Secretary Plus betrokken bij strategische vraagstukken omtrent veranderprocessen binnen organisaties en ik ben er trots op dat wij daarin een belangrijke toegevoegde waarde kunnen laten zien.

Een HR dienstverlener als Secretary Plus staat vanzelfsprekend midden in een voortdurend veranderende wereld. Wanneer je in een dergelijke dynamische wereld je vastzet met bepaalde ideeën, patronen en structuren zul je het verschil niet kunnen maken voor je opdrachtgevers en assistants. Onlangs hebben wij een interview gehouden met futuroloog Yuri van Geest over de impact van robotisering en digitalisering voor organisaties. In dit interview heeft hij diverse ‘voorspellingen’ gedaan. Eén van deze voorspellingen is dat intelligente sociale en emotionele vaardigheden als creativiteit, samenwerken, verbinden, sfeer en teams steeds belangrijker zullen worden in het bedrijfsleven. Dat onderschrijven wij zeker en dat zien wij letterlijk nu al in de rol die assistants binnen een organisatie vervullen. Meer en meer bekleden zij de rol van connector en verbinden zij managers, afdelingen, projecten en soms ook organisaties met elkaar. De factor mens is en blijft hierin heel belangrijk. Ik krijg vanzelfsprekend wel eens de vraag: ben je niet bang dat het vak van assistant over een paar jaar helemaal verdwenen is? Mijn antwoord is standaard ‘nee’. De functie wordt anders en zal anders ingevuld worden, maar er blijft beslist behoefte aan mensen die verbindingen leggen, omgevingsbewust zijn en met hun abstractievermogen oog hebben voor sfeer, acties bewaken en teams bouwen. Hierin zie ik een belangrijke rol voor assistants weggelegd.

Ook binnen Secretary Plus hebben wij veranderingen doorgevoerd. Ik geef mijn teams graag net iets te veel verantwoordelijkheid. Alleen dan kan een collega - en daarmee ook de organisatie – groeien, zowel letterlijk als figuurlijk. Dan moet je wel gaan zoeken naar nieuwe wegen, antwoorden vinden op vragen die je hebt en open staan voor andere inzichten en meningen. De persoonlijke invulling van ieder van ons, maakt het verschil. Volgens Van Geest gaat de mens in het proces een steeds centralere rol spelen, ons werk wordt uitdagender en er wordt meer creativiteit van ons verwacht. Wij gaan zelf het verschil maken. En op deze manier maken wij ook het verschil bij en voor onze opdrachtgevers.

Het grootste risico is inderdaad het nemen van geen enkel risico. Secretary Plus durft risico te nemen en veranderingen zie ik dan ook met vertrouwen tegemoet.

Bent u benieuwd naar de voorspellingen van Yuri van Geest vraag dan hier Het Grote Secretary Plus Interview aan.

Marion van Happen
Algemeen Directeur Secretary Plus