Gracieus als een zwaan

Een prachtige analogie voor ons vak, tenminste voor mij heel herkenbaar. Naar buiten toe altijd de lach, professionele houding en de indruk geven dat ik alles onder controle heb, maar ondertussen peddel ik onder water razendsnel om alles geregeld en georganiseerd te krijgen. En ja, uiteraard met de nodige uitdagingen en frustraties, ik ben namelijk ook gewoon een mens :)- Argh!

Van kindsher staat mijn 'aan-knop' al op 'doen'; 'Oh, dat doe ik wel even' of 'Dat organiseer ik graag' of 'Daar help ik je wel bij'.. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik in dit vak terecht kwam waarbij de dagbesteding in het teken staat van iemand anders helpen. Dat was eerder zo. Nu en in de toekomst doen collega's veel meer zelf, het werk gaat sneller door de automatisering (en toekomstige robotisering) en krijgt ons vak een andere rol binnen de organisatie. Een andere rol die ook andere persoonlijke vaardigheden met zich mee brengt. Ik krijg nu te maken met strategisch vooruit denken, zelf initiatieven ontplooien (really, mag dat?), meedenken wat goed is voor de organisatie (ja, ook wij weten wat goed voor een organisatie kan zijn), organisatiesensitiviteit (past de huidige cultuur in het plaatje zoals de organisatie die zich voorstelt?), mezelf en anderen stimuleren/motiveren, maar ook collega's overtuigen van m'n voorstel. En natuurlijk, hoe ga ik om met tegenslag? Want tja, hoe goed m'n voorstellen ook zullen zijn, niet alle voorstellen zullen geaccepteerd worden. Hoe anticipeer ik hier op de juiste manier op? Hoe ben en blijf ik een gesprekspartner die op het juiste niveau, nu en in de toekomst, mee kan draaien in de organisatie? De organisatie krijgt nu namelijk niet alleen m'n handen voor uitvoering van het werk, maar ook een hoofd om hierover na te denken.

We werken niet meer voor collega's, maar met collega's, een klein detail maar oh zo'n groot verschil, waar overigens ook de collega's aan zullen moeten wennen (daarover meer in een volgende blog). Voor de toekomst is het volgens mij essentieel om zulke (nieuwe) vaardigheden verder te ontwikkelen of aan te leren. Denk daar over na en investeer daar in! Denk breder na over je werk, zie nieuwe kansen en stap uit je vertrouwde comfortzone van alleen de 'uitvoering'. Wat mij helpt is een 'buddy' waar ik mee spar, hij adviseert en motiveert me en realiseert zich welke persoonlijke ontwikkeling ik door maak. Mocht je met mij willen sparren hoe ik deze ontwikkeling beleeft, contact me dan via mariekevoskuil@hotmail.com. Ik denk graag met je mee!

Binnen al deze persoonlijke ontwikkelingen blijft 'de werkwinkel' natuurlijk gewoon open  en zal ik zo 'gracieus als een zwaan' blijven werken. Onder water peddel ik nu nog sneller om, naast m'n werk, ook te werken aan m'n persoonlijke vaardigheden!

Groet,
Marieke Voskuil

- - - 

Marieke Voskuil is tijdens het Expect More Award-traject door de vakjury uitgekozen tot Assistant van het jaar 2016 en zij mag zich een jaar lang ambassadeur van het assistantvak noemen. Vanuit haar ambassadeurschap zal Marieke regelmatig haar kennis en expertise delen met vakgenoten in de vorm van blogs, vlogs en interviews. Heb jij een vraag voor Marieke? Neem dan contact op.