Comfort zone or courage zone?

Ik kan me nog goed de e-mail herinneren waarin Jeanine Schouwenaars (de Expect More Award winnares van 2015) mij informeerde mij voor te willen dragen voor de (destijds hetende) Expect More Award 2016 (nu de Assistant of the Year Award). De wat?! Expect More Award? Wat 'more' kon ik nog aan?

Ik vloog (letterlijk en figuurlijk) voor m'n werk als assistant van de Nederlandse ambassadeur in Washington van hot naar her, kreeg fantastische kansen en verantwoordelijkheden om prachtige projecten en high-level bezoeken te organiseren. Ik had een geweldig team van collega's en genoot ook nog van het land en de stad waar de 'netwerk knop' altijd aan staat. What 'more' do I want? In eerste instantie voelde ik mij vereerd (iemand dacht aan mij voor deze award), maar dat maakte al snel plaats voor 'daar heb ik echt geen tijd voor'. Àls ik het al zou willen doen, wanneer zou ik dit dan moeten voorbereiden? En àls ik al door de eerste ronde heen kom, dan volgt een tweede ronde... kortom, een traject van een aantal maanden waar ik al het beste excuus voor had verzonnen om het niet te doen.

Toch bleef het door m'n hoofd malen en keek ik keer op keer naar de Secretary Plus website en de opdrachten. Zou ik? Zou ik toch uit m'n comfortzone stappen en de uitdaging aangaan om mijn gedachten, ervaringen en toekomstbeeld van het prachtige, soms ondergewaardeerde vak op papier te zetten? Maar heb ik wel gedachten die ook zinnig zijn? Daarnaast werk en woon ik in het buitenland; wel voor Nederland, dat wel, maar toch is het plaats- en tijdonafhankelijk werken nog niet overal ingeburgerd.

Onzekerheid, spanning en angst gutste door m'n lichaam; dit waren gevoelens die ik lang niet meer echt gevoeld had. Ging ik daar aan toegeven? Ze gaven me ook het gevoel van een prachtige uitdaging, de kans te pakken om uit m'n comfortzone te stappen, er in vast te bijten en er voor te gaan. Opgeven kan altijd nog dacht ik. Dus op de vrije dag van Independence Day, 4 juli, heb ik mezelf geparkeerd op kantoor om mijn ideeën over de toekomst van ons vak op papier te zetten. Al snel kwam de titel "Van Management ondersteuner naar Ondersteuningsmanager" op papier en al schrijvend schrok ik eigenlijk hoeveel mijn baan al op het toekomstbeeld leek. Zo'n prachtig vak waarin al zoveel is veranderd over de jaren heen en ook blijft veranderen in de toekomst. Van uitvoerend naar strategisch meedenken, verantwoordelijkheden krijgen als projectleider, nieuwe persoonlijke vaardigheden leren, maar ook ideeën aandragen en dit alles binnen een groot, eigen netwerk. Dan draai je ook als volwaardig lid van een projectteam mee en werk je met collega's en niet meer voor 'je baas' (argh, wat een vreselijk woord!)

Ik voelde me als die ondersteuner (of "ondersteuningsmanager?") als een vis in het water; tijd om dus mijn gedachten en verwachtingen in te zenden en te gaan voor het ambassadeurschap van de Expect More Award! De uitdaging won het gelukkig toch van de onzekerheid!

Onder andere dankzij mijn en andere internationale aanmeldingen is de titel vanaf dit jaar veranderd van Expect More Award naar Assistant of the Year en is het traject iets veranderd. Dit jaar ben ik als één van de juryleden voor de Assistant of the Year Award heel benieuwd naar de nieuwe kandidaten en hun gedachtes over de toekomst van het mooie vak. Wie treedt er in mijn voetsporen?

Ik daag je uit om je aan te melden! Wil je meer informatie over het Assistant of the Year Award of wil je je direct opgeven? Klik dan hier.

Groet,
Marieke
- - - 

Marieke Voskuil is tijdens het Expect More Award-traject door de vakjury uitgekozen tot Assistant van het jaar 2016 en zij mag zich een jaar lang ambassadeur van het assistantvak noemen. Vanuit haar ambassadeurschap zal Marieke regelmatig haar kennis en expertise delen met vakgenoten in de vorm van blogs, vlogs en interviews. Heb jij een vraag voor Marieke? Neem dan contact op.