Nieuws overzicht

Identiteitsfraudeurs geven zich uit als consultant

De brancheorganisatie ABU heeft ons geïnformeerd over het feit dat onder het mom van ‘wij hebben een baan voor je’ kandidaten en potentiële sollicitanten gebeld worden, zogenaamd door een consultant van een uitzendorganisatie. Dit zijn echter identiteitsfraudeurs die via deze wijze proberen achter persoonsgegevens of bankgegevens te komen.

Hoe gaan deze identiteitsfraudeurs te werk?

  • Je ontvangt een telefoontje van iemand die zich voorstelt als intercedent of consultant van een uitzendorganisatie en vertelt over een aantrekkelijke vacature voor jou;
  • Deze persoon vraagt of je je persoonsgegevens en bankgegevens wilt doorsturen naar een e-mailadres;
  • Dit e-mailadres bevat de naam van de uitzendorganisatie maar is in werkelijkheid een e-mailadres van de identiteitsfraudeur;
  • Met de verstrekte gegevens kunnen producten of diensten worden besteld uit jouw naam.

Wat moet je doen als je wordt gebeld?

Mocht je benaderd worden, ga dan nergens op in en verstrek vooral géén informatie. Vaak wordt gevraagd om ter controle € 0,01 over te maken. Doe dit in geen geval. Onze consultants vragen nooit om digitaal gegevens aan ons toe te sturen of geld over te maken.

Ben je benaderd en heb je gegevens verstrekt, wat nu?

Als je geld hebt overgemaakt of een kopie van je ID-bewijs hebt gestuurd of persoonsgegevens hebt doorgegeven, doe dan direct aangifte bij de politie. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de website van de politie.

Wat doen wij eraan om dit te voorkomen?

Onze consultants vragen nooit om digitaal gegeven aan ons toe te sturen of geld over te maken.

Achter de schermen doen we er alles aan om dit soort praktijken te bestrijden en te voorkomen, zoals het blokkeren van websites en e-mailadressen. We kunnen in deze specifieke situatie helaas alleen reageren en niet preventief optreden om dit soort fraude te voorkomen. Het is voor ons niet mogelijk om aangifte te doen, omdat wij strikt genomen geen slachtoffer zijn van de mogelijke fraude. Wel helpen we de politie waar mogelijk. Neem daarom contact op met je contactpersoon van Secretary Plus als je vermoedt dat je bent gebeld of gemaild door een fraudeur.